przepis-na-kobiete.pl

Grzybowy ramen • przepis • składniki • przygotowanie

Ramen o grzybowym aromacie z boczniakami, makaronem soba – azjatyckie smaki w wykonaniu Karola Okrasy!

Grzybowy ramen

Ramen o grzybowym aromacie z boczniakami, makaronem soba – azjatyckie smaki w wykonaniu Karola Okrasy!

Czas przygotowania
270 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

boczniaki - 300 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
imbir świeży - 1 łyżka
olej - 2 łyżki
por - 1 szt.
szczypior cebuli - 24 g
olej sezamowy - 1 łyżka
pak choi - 2 szt.
sos rybny - 2 łyżki
liście alg morskich - 4 szt.
makaron soba - 150 g
kiełki soi - 50 g
grzyby suszone - 50 g
sos sojowy - 50 g
włoszczyzna - 1 szt.
woda - 2 l
żeberka wieprzowe,świeże - 1 kg
ząbek czosnku - 2 szt.
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY WYWAR:
Wszystkie składniki wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu około 4 godzin. Jeśli woda zbyt mocno odparuje — uzupełniamy ją.
2.UKŁADAMY SKŁADNIKI RAMENU:
Kapustę pak choi kroimy na grube paski i blanszujemy chwilę w wywarze. Wyciągamy z wywaru i odkładamy na bok. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso wyciągamy z wywaru i rwiemy na mniejsze kawałki. Boczniaki również rwiemy na kawałki i podsmażamy na patelni z odrobina dobrze rozgrzanego oleju. Siekamy szczypiorek, chili i białą część pora. Przygotowujemy miseczki. Układamy w nich kolejno: makaron, mięso, boczniaki, szczypiorek, chili, por i imbir. Dodajemy porwane na kawałki wodorosty. Kiełki mieszamy z olejem sezamowym i układamy na wierzchu. Wywar doprawiamy sosem sojowym i rybnym. Rozlewamy do miseczek.
3.PODAJEMY RAMEN:
Grzybowy ramen podajemy z limonką pokrojoną na cząstki. Grzyby z wywaru można wykorzystać do przygotowania sałatki lub wkroić do zupy.
Grzybowy ramen

Czas przygotowania

270 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY WYWAR

Wszystkie składniki wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu około 4 godzin. Jeśli woda zbyt mocno odparuje — uzupełniamy ją.

2

UKŁADAMY SKŁADNIKI RAMENU

Kapustę pak choi kroimy na grube paski i blanszujemy chwilę w wywarze. Wyciągamy z wywaru i odkładamy na bok. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso wyciągamy z wywaru i rwiemy na mniejsze kawałki. Boczniaki również rwiemy na kawałki i podsmażamy na patelni z odrobina dobrze rozgrzanego oleju. Siekamy szczypiorek, chili i białą część pora. Przygotowujemy miseczki. Układamy w nich kolejno: makaron, mięso, boczniaki, szczypiorek, chili, por i imbir. Dodajemy porwane na kawałki wodorosty. Kiełki mieszamy z olejem sezamowym i układamy na wierzchu. Wywar doprawiamy sosem sojowym i rybnym. Rozlewamy do miseczek.

3

PODAJEMY RAMEN

Grzybowy ramen podajemy z limonką pokrojoną na cząstki. Grzyby z wywaru można wykorzystać do przygotowania sałatki lub wkroić do zupy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1658,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

207,3 kcal

🥑

Tłuszcz

4,5 g

🌾

Węglowodany

36,2 g

🥬

Błonnik

8,8 g

💪

Białko

8,8 g

Podobne przepisy

Grzybowy ramen - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl