przepis-na-kobiete.pl

Galaretkowiec bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie

Galaretkowiec, czyli pyszne ciasto bez pieczenia, które świetnie nadaje się na każdą okazję. Wystarczy kilka galaretek, trochę cierpliwości i delikatny, słodki i owocowy przysmak gotowy!

Galaretkowiec bez pieczenia

Galaretkowiec, czyli pyszne ciasto bez pieczenia, które świetnie nadaje się na każdą okazję. Wystarczy kilka galaretek, trochę cierpliwości i delikatny, słodki i owocowy przysmak gotowy!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

galaretka malinowa - 75 g
galaretka cytrynowa - 150 g
śmietanka kremówka 30% - 200 g
biszkopty - 8 szt.
galaretka agrestowa - 75 g
woda - 350 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI:
Do każdej z misek wsypujemy po 75 g galaretki (najprawdopodobniej po 1 opakowaniu). Wodę zagotowujemy i delikatnie studzimy, aby była ciepła, ale nie gorąca. Miski z galaretką agrestową, malinową i jedną cytrynową zalewamy 350 ml gorącej wody. Drugą galaretkę cytrynową zalewamy 200 ml wody. Wszystkie galaretki dokładnie mieszamy z wodą i odstawiamy, aby przestygły. Przestudzone galaretki wstawiamy do lodówki.
2.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANKOWĄ:
Schłodzoną śmietankę wraz z galaretką cytrynową przygotowaną z użyciem 200 ml wody dodajemy do miski. Składniki ubijamy przez ok. 5 minut, aby masa dobrze się napowietrzyła i stała się puszysta.
3.MIESZAMY MASĘ ŚMIETANKOWĄ Z GALARETKAMI:
Stężałe galaretki kroimy w różnej wielkości kostkę. Następnie przekładamy je do masy śmietankowej i całość delikatnie mieszamy.
4.DEKORUJEMY I CHŁODZIMY CIASTO:
Dno foremki wykładamy biszkoptami. Następnie kładziemy na nie masę śmietankową z galaretkami. Galaretkę agrestową do dekoracji łączymy z ciepłą wodą. Następnie chłodzimy ją, aż zacznie tężeć, i jeszcze lejącą wylewamy na masę śmietankową. Gotowe ciasto chłodzimy przez min. 2 godziny w lodówce.
Galaretkowiec bez pieczenia

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY GALARETKI

Do każdej z misek wsypujemy po 75 g galaretki (najprawdopodobniej po 1 opakowaniu). Wodę zagotowujemy i delikatnie studzimy, aby była ciepła, ale nie gorąca. Miski z galaretką agrestową, malinową i jedną cytrynową zalewamy 350 ml gorącej wody. Drugą galaretkę cytrynową zalewamy 200 ml wody. Wszystkie galaretki dokładnie mieszamy z wodą i odstawiamy, aby przestygły. Przestudzone galaretki wstawiamy do lodówki.

2

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANKOWĄ

Schłodzoną śmietankę wraz z galaretką cytrynową przygotowaną z użyciem 200 ml wody dodajemy do miski. Składniki ubijamy przez ok. 5 minut, aby masa dobrze się napowietrzyła i stała się puszysta.

3

MIESZAMY MASĘ ŚMIETANKOWĄ Z GALARETKAMI

Stężałe galaretki kroimy w różnej wielkości kostkę. Następnie przekładamy je do masy śmietankowej i całość delikatnie mieszamy.

4

DEKORUJEMY I CHŁODZIMY CIASTO

Dno foremki wykładamy biszkoptami. Następnie kładziemy na nie masę śmietankową z galaretkami. Galaretkę agrestową do dekoracji łączymy z ciepłą wodą. Następnie chłodzimy ją, aż zacznie tężeć, i jeszcze lejącą wylewamy na masę śmietankową. Gotowe ciasto chłodzimy przez min. 2 godziny w lodówce.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

981,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

245,4 kcal

🥑

Tłuszcz

17 g

🌾

Węglowodany

20,1 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

3,8 g

Podobne przepisy