przepis-na-kobiete.pl

Eskalopki z indyka w papilotce • przepis • składniki • przygotowanie

Jeden z pyszniejszych przepisów na pysznego indyka - pieczonego w formie eskalopek i serwowanego z ziemniaczaną zapiekanką.

Eskalopki z indyka w papilotce

Jeden z pyszniejszych przepisów na pysznego indyka - pieczonego w formie eskalopek i serwowanego z ziemniaczaną zapiekanką.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

zioła prowansalskie - 3 szczypty
oliwki czarne - 30 g
papryka czerwona - 2 szt.
bazylia świeża - 24 g
wino białe - 4 łyżki
ziemniak - 1 kg
indyk pierś - 500 g
śmietana 12% - 400 g
pomidor suszony - 45 g
musztarda dijon - 4 łyżeczki
olej rzepakowy - 2 łyżki
papryka mielona słodka - 3 szczypty
przecier pomidorowy - 100 g
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
pieczarka - 120 g
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ 4 MAŁE:
naczynia żaroodporne, blachę do pieczenia, obieraczkę do warzyw, papier do pieczenia i zszywacz (lub spinacz).
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
180 stopni C (termoobieg).
3.ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA OBRANE:
i umyte ziemniaki kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie płatki.
4.DO CZYSTEJ MISKI:
przekładamy 200 g gęstej śmietany, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy 4 łyżki białego wina i całość mieszamy.
5.NASTĘPNIE DOPRAWIAMY ŚWIEŻO:
mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą. MIESZAMY.
6.NA DNO MAŁYCH:
naczyń żaroodpornych wykładamy niewielką ilość śmietany wymieszanej z winem.
7.PŁATKI ZIEMNIAKÓW DOKŁADNIE:
mieszamy razem ze śmietaną, następnie układamy je w małych naczyniach żaroodpornych, doprawiamy niewielką ilością ziół prowansalskich i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 25-30 minut (do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie).
8.ESKALOPKI Z INDYKA:
w papilotce Do czystej miski przelewamy 200 g gęstej śmietany, dodajemy 4 łyżeczki musztardy Dijon, 3 szczypty łagodnej papryki w proszku, posiekane liście z 3 gałązek bazylii.
9.DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONĄ:
solą i świeżo mielonym pieprzem.
10.CAŁOŚĆ MIESZAMY.:
600 G FILETA: z piersi indyka myjemy i osuszamy, a następnie ukośnie kroimy na średniej wielkości kawałki i obtaczamy je w marynacie.
11.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
niewielką ilość oleju rzepakowego.
12.NA ROZGRZANY TŁUSZCZ:
wrzucamy pokrojoną w małe trójkąty paprykę czerwoną i pokrojone w ćwiartki pieczarki, doprawiamy solą, całość mieszamy i smażymy (aż pieczarki usmażą się na złoty kolor).
13.PRZYGOTOWUJEMY 4 RÓWNEJ:
wielkości płaty papieru do pieczenia.
14.KAŻDY PŁAT PAPIERU:
składamy na pół (wzdłuż dłuższych boków), ponownie rozkładamy.
15.NA JEDNEJ POŁOWIE:
kładziemy 1 i 1/2 łyżki przecieru pomidorowego (rozprowadzamy go za pomocą łyżki), doprawiamy solą i pieprzem.
16.NA PRZECIERZE POMIDOROWYM:
układamy kilka paseczków suszonych pomidorów i kawałki indyka w marynacie.
17.NA WIERZCH KŁADZIEMY:
czarne oliwki pokrojone w talarki, kilka podsmażonych kawałków pieczarek i czerwonej papryki. PAPILOTKĘ SKŁADAMY NA: pół.
18.ROGI PAPIERU ZAGINAMY:
(tak jakbyśmy składali papierowy samolot), następnie zaginamy je tak, by utworzyć kształt pierożka.
19.PAPILOTKĘ ZSZYWAMY ZA:
pomocą zszywacza.
20.W TAKI SAM:
sposób przygotowujemy pozostałe 3 papilotki.
21.PAPILOTKI UKŁADAMY NA:
blaszce do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na 15-20 minut.
22.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy papilotkę (UWAGA!: przed jedzeniem usuwamy zszywkę z papilotki), z boku ustawiamy zapiekankę ziemniaczaną.
Eskalopki z indyka w papilotce

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ 4 MAŁE

naczynia żaroodporne, blachę do pieczenia, obieraczkę do warzyw, papier do pieczenia i zszywacz (lub spinacz).

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

180 stopni C (termoobieg).

3

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA OBRANE

i umyte ziemniaki kroimy za pomocą obieraczki do warzyw na cienkie płatki.

4

DO CZYSTEJ MISKI

przekładamy 200 g gęstej śmietany, doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy 4 łyżki białego wina i całość mieszamy.

5

NASTĘPNIE DOPRAWIAMY ŚWIEŻO

mielonym pieprzem i świeżo mieloną solą. MIESZAMY.

6

NA DNO MAŁYCH

naczyń żaroodpornych wykładamy niewielką ilość śmietany wymieszanej z winem.

7

PŁATKI ZIEMNIAKÓW DOKŁADNIE

mieszamy razem ze śmietaną, następnie układamy je w małych naczyniach żaroodpornych, doprawiamy niewielką ilością ziół prowansalskich i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 25-30 minut (do momentu aż ziemniaki zrobią się miękkie).

8

ESKALOPKI Z INDYKA

w papilotce Do czystej miski przelewamy 200 g gęstej śmietany, dodajemy 4 łyżeczki musztardy Dijon, 3 szczypty łagodnej papryki w proszku, posiekane liście z 3 gałązek bazylii.

9

DOPRAWIAMY ŚWIEŻO MIELONĄ

solą i świeżo mielonym pieprzem.

10

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

600 G FILETA: z piersi indyka myjemy i osuszamy, a następnie ukośnie kroimy na średniej wielkości kawałki i obtaczamy je w marynacie.

11

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

niewielką ilość oleju rzepakowego.

12

NA ROZGRZANY TŁUSZCZ

wrzucamy pokrojoną w małe trójkąty paprykę czerwoną i pokrojone w ćwiartki pieczarki, doprawiamy solą, całość mieszamy i smażymy (aż pieczarki usmażą się na złoty kolor).

13

PRZYGOTOWUJEMY 4 RÓWNEJ

wielkości płaty papieru do pieczenia.

14

KAŻDY PŁAT PAPIERU

składamy na pół (wzdłuż dłuższych boków), ponownie rozkładamy.

15

NA JEDNEJ POŁOWIE

kładziemy 1 i 1/2 łyżki przecieru pomidorowego (rozprowadzamy go za pomocą łyżki), doprawiamy solą i pieprzem.

16

NA PRZECIERZE POMIDOROWYM

układamy kilka paseczków suszonych pomidorów i kawałki indyka w marynacie.

17

NA WIERZCH KŁADZIEMY

czarne oliwki pokrojone w talarki, kilka podsmażonych kawałków pieczarek i czerwonej papryki. PAPILOTKĘ SKŁADAMY NA: pół.

18

ROGI PAPIERU ZAGINAMY

(tak jakbyśmy składali papierowy samolot), następnie zaginamy je tak, by utworzyć kształt pierożka.

19

PAPILOTKĘ ZSZYWAMY ZA

pomocą zszywacza.

20

W TAKI SAM

sposób przygotowujemy pozostałe 3 papilotki.

21

PAPILOTKI UKŁADAMY NA

blaszce do pieczenia, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (termoobieg) na 15-20 minut.

22

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy papilotkę (UWAGA!: przed jedzeniem usuwamy zszywkę z papilotki), z boku ustawiamy zapiekankę ziemniaczaną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1786,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

446,6 kcal

🥑

Tłuszcz

20,8 g

🌾

Węglowodany

24,8 g

🥬

Błonnik

38,9 g

💪

Białko

38,9 g

Podobne przepisy