przepis-na-kobiete.pl

Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Pizza z brokułów? Tak, to możliwe! Zobacz, jak w łatwy sposób zrobić pyszną, warzywną pizzę. To oryginalny przepis, którym zaskoczysz swoich domowników!

Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem

Pizza z brokułów? Tak, to możliwe! Zobacz, jak w łatwy sposób zrobić pyszną, warzywną pizzę. To oryginalny przepis, którym zaskoczysz swoich domowników!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 1 szt.
czosnek granulowany - 0,25 łyżeczki
jajko - 1 szt.
płatki owsiane - 1 łyżka
oregano suszone - 1 łyżeczka
ocet winny, czerwony - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
miód - 0,5 łyżki
oliwa z oliwek - 5 łyżek
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
pestki dyni - 2 łyżki
ser kozi - 50 g
buraki gotowane - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.MIKSUJEMY BROKUŁ:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy. Brokuł ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze, ma mieć konsystencję kaszy. Warzywo przenosimy na suchą patelnię i podprażamy przez około 6-8 minut, aż odparuje z niego woda. Studzimy.
2.MIESZAMY SKŁADNIKI SPODU:
W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki spodu, tj. jajko, białko jajka, oliwę, płatki owsiane, czosnek w proszku, suszone oregano, pieprz i sól. Dodajemy brokuł i ponownie całość mieszamy. Wykładamy na przygotowaną blachę, formujemy okrąg. Pieczemy 20 minut. Buraka i ser kozi kroimy w plastry.
3.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników dressingu. Na upieczonej pizzy układamy buraka, kozi ser i pestki dyni. Pieczemy kolejne 5 minut. Pizzę podajemy skropioną dressingiem.
Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIKSUJEMY BROKUŁ

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy. Brokuł ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy w malakserze, ma mieć konsystencję kaszy. Warzywo przenosimy na suchą patelnię i podprażamy przez około 6-8 minut, aż odparuje z niego woda. Studzimy.

2

MIESZAMY SKŁADNIKI SPODU

W misce mieszamy wszystkie pozostałe składniki spodu, tj. jajko, białko jajka, oliwę, płatki owsiane, czosnek w proszku, suszone oregano, pieprz i sól. Dodajemy brokuł i ponownie całość mieszamy. Wykładamy na przygotowaną blachę, formujemy okrąg. Pieczemy 20 minut. Buraka i ser kozi kroimy w plastry.

3

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z resztą składników dressingu. Na upieczonej pizzy układamy buraka, kozi ser i pestki dyni. Pieczemy kolejne 5 minut. Pizzę podajemy skropioną dressingiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1053,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1053,1 kcal

🥑

Tłuszcz

68,8 g

🌾

Węglowodany

73,4 g

🥬

Błonnik

22,1 g

💪

Białko

45,3 g

Podobne przepisy

Pizza na spodzie z brokułów z burakiem i kozim serem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl