Club sandwich ze schabem • przepis • składniki • przygotowanie
Trzy kromki chleba, chrupiący boczek, soczysty schab, jajko sadzone i pikantny sos – w wykonaniu Karola Okrasy nawet kanapka jest arcydziełem!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy, aż będzie chrupiący. Do miski dajemy majonez. Dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chili i czosnek. Suszone pomidory blendujemy wraz z odrobiną soku z limonki i garścią świeżej bazylii, a następnie dodajemy je do majonezu. Sałatę kroimy w kostkę i dorzucamy do sosu. Całość dokładnie mieszamy.
SMAŻYMY SCHAB
Chleb podpiekamy na patelni grillowej. Na drugiej patelni smażymy jajka sadzone, rozprowadzając żółtko po całej powierzchni białka. Doprawiamy solą i pieprzem.
SKŁADAMY KANAPKĘ
Na desce kładziemy 3 kromki chleba. Na jedną kromkę nakładamy kolejno sos, schab, plasterek sera i jajko. Na drugą wykładamy sos, boczek, plasterek sera i pomidora. Nakładamy jedną kanapkę na drugą. Trzecią kromkę smarujemy sosem i składamy całość. Kanapkę spinamy 4 wykałaczkami i przecinamy na 4 części. Umieszczamy na blasze i podpiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez mniej więcej 2 minuty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2414 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1207 kcal
Tłuszcz
76 g
Węglowodany
50,9 g
Błonnik
80,1 g
Białko
80,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Komosa ryżowa z warzywami na ciepło
Komosa ryżowa i miks warzyw tworzą razem pożywne i szybkie do przygotowania danie. Nie masz pomysłu na rodzinny obiad lub ciepły posiłek do pracy? Skorzystaj z naszej propozycji!

Pikle - z ogórków, marchewki i cebuli
Aromatyczne, wyraziste w smaku, idealnie chrupiące - pikle z ogórków i innych warzyw to prawdziwy skarb każdej spiżarni. W przepisie Kingi Paruzel na warzywne sałatki marynowane kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie składników i proporcji. Ostra zalewa do pikli sprawia, że warzywa zachowują swoją chrupkość, jednocześnie nabierając wyrazistego, intensywnego smaku

Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą to prosty i szybki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ten klasyczny polski przysmak idealnie sprawdza się latem, kiedy świeża fasolka jest łatwo dostępna i najsmaczniejsza. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilkanaście minut, a jego smak przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kruchy mazurek z kremem pistacjowym i bakaliami
Co postawisz na wielkanocnym stole? Może wybierzesz świetny przepis na kruchy mazurek? Sprawdź i przygotuj go dla swoich domowników. W Twoim domu zagoszczą słodkości z pistacjową nutą i bakaliami, najlepiej – przygotuj na zapas!

Proste wegańskie brownie z malinami
Niezwykle prosty przepis na w pełni wegańskie brownie z malinami! Spróbuj, a zostanie ono Twoim ulubionym brownie!

Muffinki bananowo-czekoladowe
Lekko wilgotne w środku i wypełnione aromatem masła orzechowego, ekstraktu waniliowego oraz gorzkiej czekolady. Łatwe w przygotowaniu i doskonałe jako śniadanie czy deser do popołudniowej kawy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jabłka nadziewane kaszą jaglaną
Niezwykle popularna ostatnio kasza jaglana pojawiła się także w przepisie Pawła. Zobacz, co z niej przygotował!

Francuskie ptysie czekoladowo-truskawkowe
Elegancki deser, inspirowany kuchnią francuską. Chrupiące ciastko z aksamitnym truskawkowym musem!

Rolada makowa
Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!