przepis-na-kobiete.pl

Ciasto dyniowe według Fusialki z ciasteczkami duszkami • przepis • składniki • przygotowanie

Miękkie, aromatyczne i z nutą cynamonu – takie jest ciasto dyniowe według Fusialki! Gwarantujemy, że to strasznie pyszne ciasto zrobi furorę wśród znajomych i rodziny, nie tylko podczas halloweenowej imprezy.

Ciasto dyniowe według Fusialki z ciasteczkami duszkami

Miękkie, aromatyczne i z nutą cynamonu – takie jest ciasto dyniowe według Fusialki! Gwarantujemy, że to strasznie pyszne ciasto zrobi furorę wśród znajomych i rodziny, nie tylko podczas halloweenowej imprezy.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

puree z dyni - 400 g
masło - 200 g
mąka pszenna - 2,5 szkl
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cynamon - 1 łyżeczka
cukier - 1 szkl
cukier wanilinowy - 12 g
jajko - 3 szt.
czekolada mleczna - 100 g
kruche ciasteczka - 100 g
cukier puder - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, cukier i cukier waniliowy. Purée z dyni blendujemy na gładką masę z roztopionym masłem i jajkami. Następnie zawartość blendera przelewamy do miski z mąką i pozostałymi składnikami i całość dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto.
2.PIECZEMY CIASTO:
Tortownicę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Następnie przelewamy do niej ciasto i pieczemy je przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy.
3.DEKORUJEMY CIASTO:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i delikatnie studzimy. Następnie smarujemy nią powierzchnię przestudzonego ciasta. Na tak przygotowanym cieście układamy ciasteczka w kształcie duszków i oprószamy boki cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.
Ciasto dyniowe według Fusialki z ciasteczkami duszkami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, cukier i cukier waniliowy. Purée z dyni blendujemy na gładką masę z roztopionym masłem i jajkami. Następnie zawartość blendera przelewamy do miski z mąką i pozostałymi składnikami i całość dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto.

2

PIECZEMY CIASTO

Tortownicę smarujemy masłem i delikatnie oprószamy mąką. Następnie przelewamy do niej ciasto i pieczemy je przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy.

3

DEKORUJEMY CIASTO

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i delikatnie studzimy. Następnie smarujemy nią powierzchnię przestudzonego ciasta. Na tak przygotowanym cieście układamy ciasteczka w kształcie duszków i oprószamy boki cukrem pudrem przesianym przez sitko o drobnych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5892,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

491 kcal

🥑

Tłuszcz

20,8 g

🌾

Węglowodany

68,7 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

8,9 g

Podobne przepisy