przepis-na-kobiete.pl

Chińskie ciasteczka z wróżbą • przepis • składniki • przygotowanie

Dobra wróżba przydaje się na każdą okazję… tak jak i ciasteczka! Te z przepowiednią oczarują nie tylko najmłodszych.

Chińskie ciasteczka z wróżbą

Dobra wróżba przydaje się na każdą okazję… tak jak i ciasteczka! Te z przepowiednią oczarują nie tylko najmłodszych.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 50 g
białko jaja kurzego - 1 szt.
masło - 40 g
sól jodowana - 1 szczypta
mąka pszenna - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MASŁO STOPIĆ:
i odstawić do ostygnięcia.
2.CUKIER PUDER PRZESIAĆ:
przez sito.
3.BIAŁKO Z SOLĄ:
ubić na sztywno.
4.DODAWAĆ STOPNIOWO CUKIER:
puder, ciągle mieszając, a następnie ubić na gęsty krem.
5.DODAĆ PRZESIANĄ PRZEZ:
sito mąkę i masło, krótko wymieszać.
6.NA KAWAŁKU PAPIERU:
do pieczenia narysować 2 kółka (o średnicy 9-10 cm każde).
7.NA KAŻDYM Z:
nich umieścić po 1 łyżeczce ciasta, a następnie cienko i równomiernie rozprowadzić za pomocą palety lub noża.
8.PIEC W PIEKARNIKU:
rozgrzanym do 200°C przez 4-5 minut, aż okręgi od krawędzi lekko się zarumienią.
9.BLACHĘ WYJĄĆ Z:
pieca, na każdym okręgu ułożyć po jednej karteczce z wróżbą i za pomocą palety złożyć na pół, a następnie od strony zlepionego brzegu przewiesić przez brzeg filiżanki, aby nadać kształt charakterystyczny dla chińskiego ciasteczka.
10.POZOSTAWIĆ DO:
ostygnięcia.
11.Z POZOSTAŁEGO CIASTA:
upiec w ten sam sposób resztę ciasteczek.
12.CIASTECZKA SZCZELNIE:
zapakować.
13.WSKAZÓWKA:
KIEDY UPIECZONE: ciasto stygnie, szybko twardnieje, dlatego też zaleca się, aby na jeden raz piec i składać zawsze tylko po dwa ciasteczka.
Chińskie ciasteczka z wróżbą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MASŁO STOPIĆ

i odstawić do ostygnięcia.

2

CUKIER PUDER PRZESIAĆ

przez sito.

3

BIAŁKO Z SOLĄ

ubić na sztywno.

4

DODAWAĆ STOPNIOWO CUKIER

puder, ciągle mieszając, a następnie ubić na gęsty krem.

5

DODAĆ PRZESIANĄ PRZEZ

sito mąkę i masło, krótko wymieszać.

6

NA KAWAŁKU PAPIERU

do pieczenia narysować 2 kółka (o średnicy 9-10 cm każde).

7

NA KAŻDYM Z

nich umieścić po 1 łyżeczce ciasta, a następnie cienko i równomiernie rozprowadzić za pomocą palety lub noża.

8

PIEC W PIEKARNIKU

rozgrzanym do 200°C przez 4-5 minut, aż okręgi od krawędzi lekko się zarumienią.

9

BLACHĘ WYJĄĆ Z

pieca, na każdym okręgu ułożyć po jednej karteczce z wróżbą i za pomocą palety złożyć na pół, a następnie od strony zlepionego brzegu przewiesić przez brzeg filiżanki, aby nadać kształt charakterystyczny dla chińskiego ciasteczka.

10

POZOSTAWIĆ DO

ostygnięcia.

11

Z POZOSTAŁEGO CIASTA

upiec w ten sam sposób resztę ciasteczek.

12

CIASTECZKA SZCZELNIE

zapakować.

13

WSKAZÓWKA

KIEDY UPIECZONE: ciasto stygnie, szybko twardnieje, dlatego też zaleca się, aby na jeden raz piec i składać zawsze tylko po dwa ciasteczka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

647,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

107,9 kcal

🥑

Tłuszcz

5,6 g

🌾

Węglowodany

13,3 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

1,4 g

Podobne przepisy