przepis-na-kobiete.pl

Chili z indykiem • przepis • składniki • przygotowanie

Gulasz w orientalnym stylu? Spróbuj chili z mnóstwem warzyw, mięsem z indyka i jogurtem kolendrowym!

Chili z indykiem

Gulasz w orientalnym stylu? Spróbuj chili z mnóstwem warzyw, mięsem z indyka i jogurtem kolendrowym!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

batat - 2 szt.
bulion warzywny - 200 ml
cebula - 1 szt.
chili mielone - 1 łyżeczka
papryka czerwona - 0,5 szt.
kumin - 1 łyżeczka
minikolby kukurydzy - 8 szt.
oliwa z oliwek - 60 ml
oregano suszone - 2 łyżeczki
papryczka chili zielona - 3 szt.
papryka zielona - 0,5 szt.
papryka żółta - 0,5 szt.
sos sojowy - 2 łyżeczki
mięso indycze mielone - 500 g
passata pomidorowa - 400 ml
ząbek czosnku - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
jogurt grecki - 150 ml
miód - 2 łyżeczki
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 1 łyżka
limonka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY CHILI:
Czosnek i papryczkę chili wraz z nasionami kroimy w plastry, papryki w kostkę 1 x 1 cm, cebulę w małą kostkę. Kolby minikukurydzy przekrawamy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy mocno 30 ml oliwy. Przesmażamy warzywa tak, aby lekko się zarumieniły, a następnie przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i smażymy mięso wraz z przyprawami. Gdy mięso się podsmaży, a nadmiar płynu odparuje, dodajemy passatę pomidorową, bulion lub wodę, sos sojowy i warzywa. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęsty gulasz.
Chili z indykiem

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY CHILI

Czosnek i papryczkę chili wraz z nasionami kroimy w plastry, papryki w kostkę 1 x 1 cm, cebulę w małą kostkę. Kolby minikukurydzy przekrawamy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy mocno 30 ml oliwy. Przesmażamy warzywa tak, aby lekko się zarumieniły, a następnie przekładamy na talerz. Na tę samą patelnię wlewamy resztę oliwy i smażymy mięso wraz z przyprawami. Gdy mięso się podsmaży, a nadmiar płynu odparuje, dodajemy passatę pomidorową, bulion lub wodę, sos sojowy i warzywa. Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do momentu, aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęsty gulasz.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2622,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

437,1 kcal

🥑

Tłuszcz

15,7 g

🌾

Węglowodany

52,8 g

🥬

Błonnik

23,6 g

💪

Białko

23,6 g

Podobne przepisy

Chili z indykiem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl