Chicago pizza • przepis • składniki • przygotowanie
Pizza jak z Chicago? To żadna sztuka! Sprawdź ten przepis i zrób ją we własnej kuchni!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE
Drożdże wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy cukier i 2/3 łyżki soli. Mieszamy co całkowitego połączenia składników.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI NA CIASTO
Mąkę przesypujemy do drugiej miski, wlewamy płynne masło, 1/3 łyżki soli. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy oliwę. Ponownie mieszamy i dodajemy do miski z drożdżami. Wyrabiamy ciasto.
WYRABIAMY CIASTO
Posypujemy stolnicę mąką. Przekładamy na nią ciasto i wyrabiamy dalej, ugniatając dokładnie rękoma. Miskę i ciasto smarujemy oliwą. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką na 1‑1,5 godziny.
PRZEKŁADAMY CIASTO NA PATELNIĘ
Robimy wgłębienie w cieście, wbijając w nie pięść. Brzegi zwijamy do środka i wyjmujemy ciasto z miski. Przekładamy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę. Patelnię smarujemy oliwą i posypujemy 2 łyżkami mąki, którą dokładnie rozprowadzamy na całej powierzchni. Ciasto rozciągamy dłońmi w okrągły kształt. Układamy je na patelni, wylepiamy ciastem jej brzegi, dobrze dociskając. Odcinamy nadmiar nożem.
PRZYGOTOWUJEMY PIZZĘ
Ser żółty układamy równomiernie na spodzie pizzy. Posypujemy ¾ mozzarelli. Pastrami rwiemy na mniejsze kawałki. Boczek wędzony kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na pizzy. Posypujemy oregano. Na wierzch nakładamy sos pomidorowy. Pozostałą część mozzarelli sypiemy na wierzch.
PIECZEMY I PODAJEMY PIZZĘ
Brzegi ciasta odginamy od patelni i zawijamy do środka. Rant patelni polewamy oliwą. Pizzę pieczemy ok. 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220°C.Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy plasterki ogórków.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4320,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
720,0 kcal
Tłuszcz
27,7 g
Węglowodany
89,8 g
Błonnik
29,5 g
Białko
29,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti z łososiem
Spróbuj zaskakującego połączenia makaronu z wędzonym łososiem i sosem doprawionym kawą, sokiem z pomarańczy i anyżem.

Beza z truskawkami
Wyjątkowa odsłona klasycznej pavlovej w formie wieńca. Ta krucha i jednocześnie rozpływająca się w ustach beza z truskawkami to idealna propozycja na lato i nie tylko. Spróbuj!

Zupa jarzynowa z pastą ziołową
Pyszna zupa z doskonałą pastą z pietruszki, bazylii, parmezanu i orzeszków pinii!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ketchup z cukinii
Czy wiesz, że ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów, ale również z cukinii? Ta zaskakująca alternatywa zachwyca swoim smakiem i aromatem. Przygotowanie własnego ketchupu z cukinii jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które często mamy już w swojej kuchni. Odkryj nasz przepis na pyszny ketchup z cukinii i wykorzystaj sezonową nadwyżkę tego warzywa!

Sans rival, czyli przekładaniec królewski z pistacjami
Bezkonkurencyjnie pyszne ciasto godne królów, czyli sans rival w wersji z pistacjami! Podejmij wyzwanie i przygotuj ten pełen orzechów przekładaniec z blatów bezowych na kolejną specjalną okazję.

Burger z fasoli z kremem z mango
Wegetariański burger możesz przygotować z wielu warzyw! Przekonaj się, jak smakuje ten z fasoli i kaszy z kremem z mango!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kapusta z fasolą
Kapusta z fasolą to klasyka polskiej kuchni, która szczególnie kojarzy się z zimowymi obiadami i świętami Bożego Narodzenia. Połączenie delikatnie kwaśnej kapusty z kremową fasolą tworzy wyjątkowo sycącą i aromatyczną potrawę. Odkryj, jak krok po kroku zrobić ten przysmak!

Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
Wypróbuj wegański odpowiednik szybkiego i prostego dania kuchni meksykańskiej w stylu meksykańskim! Łatwo podzielisz się nim z gośćmi lub bliskimi. Sprawdź, jak smakują tortille z wegańskim mięsem!

Kompot z suszonych owoców
Wypróbuj sprawdzony przepis na świąteczny kompot z suszonych owoców i aromatycznych przypraw!