przepis-na-kobiete.pl

Chałka z pistacjami • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatna, pełna smaku i aromatu chałka z pistacjowym nadzieniem oraz cytrynową polewą – doskonała na Wielkanoc!

Chałka z pistacjami

Delikatna, pełna smaku i aromatu chałka z pistacjowym nadzieniem oraz cytrynową polewą – doskonała na Wielkanoc!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 24
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 2 szt.
drożdże świeże - 20 g
mleko - 125 ml
masło - 30 g
cukier - 60 g
sól - 1 szczypta
mąka orkiszowa, typ 630 - 375 g
marcepanowa masa - 100 g
krem pistacjowy - 190 g
śmietana - 2 łyżki
cukier puder - 100 g
sok z cytryny - 2,5 łyżki
pistacje, siekane - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Rozdzielamy jedno jajko, odstawiając białko na później. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Miękkie masło, jedno jajko, żółtko, cukier i sól ubijamy trzepaczką lub mikserem na kremową masę. Dodajemy mieszankę drożdżową oraz mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut, aż wyrośnie.
2.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Masę marcepanową mieszamy z kremem pistacjowym Deluxe na gładką masę.
3.FORMUJEMY CHAŁKĘ:
Po wyrośnięciu ciasta zagniatamy je ponownie i rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 30 × 40 cm). Smarujemy je przygotowanym nadzieniem i zwijamy ciasno od dłuższego boku, a następnie przycinamy wzdłuż na kawałki o szerokości około 3 cm. Wałki ciasta skręcamy w warkocz i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując z niego wieniec. Końce ciasta dociskamy do siebie i smarujemy śmietaną.
4.PIECZEMY CHAŁKĘ:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C (w trybie góra-dół). Chałkę pieczemy przez około 25 minut, aż uzyska złoty kolor. Po upieczeniu pozostawiamy ją do ostygnięcia.
5.DEKORUJEMY DESER:
Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny, aż powstanie gładka masa. Polewamy nią wieniec i posypujemy siekanymi pistacjami.
Chałka z pistacjami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 24

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Rozdzielamy jedno jajko, odstawiając białko na później. Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Miękkie masło, jedno jajko, żółtko, cukier i sól ubijamy trzepaczką lub mikserem na kremową masę. Dodajemy mieszankę drożdżową oraz mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 30 minut, aż wyrośnie.

2

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Masę marcepanową mieszamy z kremem pistacjowym Deluxe na gładką masę.

3

FORMUJEMY CHAŁKĘ

Po wyrośnięciu ciasta zagniatamy je ponownie i rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 30 × 40 cm). Smarujemy je przygotowanym nadzieniem i zwijamy ciasno od dłuższego boku, a następnie przycinamy wzdłuż na kawałki o szerokości około 3 cm. Wałki ciasta skręcamy w warkocz i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując z niego wieniec. Końce ciasta dociskamy do siebie i smarujemy śmietaną.

4

PIECZEMY CHAŁKĘ

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (w trybie góra-dół). Chałkę pieczemy przez około 25 minut, aż uzyska złoty kolor. Po upieczeniu pozostawiamy ją do ostygnięcia.

5

DEKORUJEMY DESER

Mieszamy cukier puder z sokiem z cytryny, aż powstanie gładka masa. Polewamy nią wieniec i posypujemy siekanymi pistacjami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4153,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

173,1 kcal

🥑

Tłuszcz

7,2 g

🌾

Węglowodany

21,9 g

🥬

Błonnik

0,9 g

💪

Białko

5 g

Podobne przepisy