przepis-na-kobiete.pl

Babeczki jogurtowe z owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie skarby w Twojej kuchni? Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na babeczki! Idealnie się sprawdzą, gdy szukasz czegoś na weekend lub spodziewasz się gości.

Babeczki jogurtowe z owocami

Słodkie skarby w Twojej kuchni? Wypróbuj ten prosty i szybki przepis na babeczki! Idealnie się sprawdzą, gdy szukasz czegoś na weekend lub spodziewasz się gości.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada biała - 100 g
cukier - 120 g
jajko - 3 szt.
jogurt naturalny - 150 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
skórka cytryny tarta - 1 łyżeczka
sól - 2 szczypty
mięta świeża - 12 szt.
malina - 100 g
masło - 1 łyżka
mąka pszenna - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA:
Wszystkie suche składniki oprócz cukru mieszamy w misce.
2.ŁĄCZYMY JAJKA Z CUKREM I POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI:
W osobnej misce łączymy jajka z cukrem. Mieszamy trzepaczką.Dodajemy połączone wcześniej suche składniki ciasta, skórkę otartą z cytryny, jogurt naturalny i rozpuszczone wcześniej, delikatnie wystudzone masło. Całość mieszamy.
3.DODAJEMY OWOCE:
Do ciasta dodajemy jeżyny pokrojone w plasterki oraz pozostałe owoce. Ponownie mieszamy całość.
4.PIECZEMY BABECZKI:
Formę do pieczenia babeczek smarujemy niewielką ilością masła i oprószamy mąką.Ciasto przekładamy do worka cukierniczego, końcówkę worka odcinamy. Szprycujemy ciasto do ¾ wysokości foremek.
5.PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ JOGURTOWĄ:
Pokruszoną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.
6.DEKORUJEMY BABECZKI:
Z arkusza papieru do pieczeniaprzygotowujemy kornet. Do środka wlewamy polewę jogurtową. Zamykamy kornet, odcinamy końcówkę.
Babeczki jogurtowe z owocami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Wszystkie suche składniki oprócz cukru mieszamy w misce.

2

ŁĄCZYMY JAJKA Z CUKREM I POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI

W osobnej misce łączymy jajka z cukrem. Mieszamy trzepaczką.Dodajemy połączone wcześniej suche składniki ciasta, skórkę otartą z cytryny, jogurt naturalny i rozpuszczone wcześniej, delikatnie wystudzone masło. Całość mieszamy.

3

DODAJEMY OWOCE

Do ciasta dodajemy jeżyny pokrojone w plasterki oraz pozostałe owoce. Ponownie mieszamy całość.

4

PIECZEMY BABECZKI

Formę do pieczenia babeczek smarujemy niewielką ilością masła i oprószamy mąką.Ciasto przekładamy do worka cukierniczego, końcówkę worka odcinamy. Szprycujemy ciasto do ¾ wysokości foremek.

5

PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ JOGURTOWĄ

Pokruszoną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Dodajemy jogurt naturalny i dokładnie mieszamy.

6

DEKORUJEMY BABECZKI

Z arkusza papieru do pieczeniaprzygotowujemy kornet. Do środka wlewamy polewę jogurtową. Zamykamy kornet, odcinamy końcówkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3475,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

289,6 kcal

🥑

Tłuszcz

11,8 g

🌾

Węglowodany

39,3 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

9,6 g

Podobne przepisy

Babeczki jogurtowe z owocami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl