przepis-na-kobiete.pl

Jabłkowe tacos • przepis • składniki • przygotowanie

Świetna propozycja słodkiej przekąski – jabłkowe tacos! Z własnoręcznie przygotowanymi tortillami i nadzieniem jabłkowym!

Jabłkowe tacos

Świetna propozycja słodkiej przekąski – jabłkowe tacos! Z własnoręcznie przygotowanymi tortillami i nadzieniem jabłkowym!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności

Składniki

cynamon - 1 szczypta
syrop klonowy - 2 łyżki
jabłko czerwone - 4 szt.
kardamon, mielony - 1 szczypta
masło - 1 łyżka
mąka pszenna tortowa - 170 g
sól - 2 szczypty
woda - 100 ml
śmietana 18% - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TORTILLE:
Do miski przekładamy mąkę, sól, masło. Dolewamy stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE JABŁKOWE:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy syrop klonowy, karmelizujemy go przez moment i dodajemy jabłka. Podsmażamy owoce do momentu uzyskania złotego koloru. Od czasu do czasu mieszamy.
3.PIECZEMY TORTILLE:
Blat posypujemy mąką. Ciasto wykładamy na blat. Rozwałkowujemy cienki placek. Wycinamy kółka o średnicy ok. 8-10 cm. Na rozgrzanej suchej patelni opiekamy minitortille. Pieczemy z obu stron do momentu pojawienia się brązowych plamek.
4.DOPRAWIAMY NADZIENIE:
Gdy jabłka są już złote, dodajemy masło, cynamon i kardamon.
5.PIECZEMY TACOS:
Tortille smarujemy delikatnie syropem klonowym i oprószamy cynamonem, następnie umieszczamy w rowkach na odwrotnej stronie formy do muffinów. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170-180°C i pieczemy 8-10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
6.PODAJEMY TACOS:
Następnie nakładamy farsz do tacos. Podajemy z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi.
Jabłkowe tacos

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA TORTILLE

Do miski przekładamy mąkę, sól, masło. Dolewamy stopniowo ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE JABŁKOWE

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy syrop klonowy, karmelizujemy go przez moment i dodajemy jabłka. Podsmażamy owoce do momentu uzyskania złotego koloru. Od czasu do czasu mieszamy.

3

PIECZEMY TORTILLE

Blat posypujemy mąką. Ciasto wykładamy na blat. Rozwałkowujemy cienki placek. Wycinamy kółka o średnicy ok. 8-10 cm. Na rozgrzanej suchej patelni opiekamy minitortille. Pieczemy z obu stron do momentu pojawienia się brązowych plamek.

4

DOPRAWIAMY NADZIENIE

Gdy jabłka są już złote, dodajemy masło, cynamon i kardamon.

5

PIECZEMY TACOS

Tortille smarujemy delikatnie syropem klonowym i oprószamy cynamonem, następnie umieszczamy w rowkach na odwrotnej stronie formy do muffinów. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170-180°C i pieczemy 8-10 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

6

PODAJEMY TACOS

Następnie nakładamy farsz do tacos. Podajemy z kwaśną śmietaną lub lodami waniliowymi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1322 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

132,2 kcal

🥑

Tłuszcz

2,5 g

🌾

Węglowodany

26 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

2 g

Podobne przepisy