przepis-na-kobiete.pl

2 sposoby na krewetki z ananasem • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz sprawdzonego sposobu na krewetki? Wybierz jeden z przepisów Karola i przygotuj krewetki w sosie kokosowo-rumowym: w wersji na ciepło lub na zimno! Pycha!

2 sposoby na krewetki z ananasem

Szukasz sprawdzonego sposobu na krewetki? Wybierz jeden z przepisów Karola i przygotuj krewetki w sosie kokosowo-rumowym: w wersji na ciepło lub na zimno! Pycha!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 150 g
ananas - 0,25 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
oliwa z oliwek - 5 g
rum - 50 ml
sól - 1 szczypta
sok z limonki - 10 ml
kolendra świeża - 4 łyżki
limonka - 0,5 szt.
mleczko kokosowe - 100 ml
krewetki koktajlowe - 200 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
Szpinak Baby - 80 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Mleczko kokosowe łączymy w misce z drobno posiekaną papryczką chili, czosnkiem pokrojonym w plasterki, posiekaną kolendrą i rumem. Dodajemy skórkę startą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy.
2.ŁĄCZYMY KREWETKI Z SOSEM I SZPINAKIEM:
Większą część ugotowanych krewetek przekładamy do miski z sosem, pozostałe odkładamy na bok. Do miski z sosem i krewetkami dodajemy szpinak. Tuż przed podaniem mieszamy i przekładamy do miseczki.
3.PODAJEMY KREWETKI:
Pozostałą część ugotowanych krewetek skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i układamy na wierzchu sałatki.
4.PRZESMAŻAMY KREWETKI:
Obrane surowe krewetki smażymy na patelni z mocno rozgrzaną oliwą po 30 sekund z każdej strony. Przekładamy na talerz.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Na tej samej patelni podsmażamy czosnek z posiekaną papryczką chili i połową ananasa pokrojonego w kostkę. Mieszamy.
6.PODAJEMY KREWETKI:
Dodajemy przesmażone krewetki i szpinak, zostawiamy na 1 minutę. Całość mieszamy i przekładamy do miseczki.Dekorujemy ananasem pokrojonym w słupki i listkami kolendry.
2 sposoby na krewetki z ananasem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Mleczko kokosowe łączymy w misce z drobno posiekaną papryczką chili, czosnkiem pokrojonym w plasterki, posiekaną kolendrą i rumem. Dodajemy skórkę startą z limonki i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy.

2

ŁĄCZYMY KREWETKI Z SOSEM I SZPINAKIEM

Większą część ugotowanych krewetek przekładamy do miski z sosem, pozostałe odkładamy na bok. Do miski z sosem i krewetkami dodajemy szpinak. Tuż przed podaniem mieszamy i przekładamy do miseczki.

3

PODAJEMY KREWETKI

Pozostałą część ugotowanych krewetek skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem i układamy na wierzchu sałatki.

4

PRZESMAŻAMY KREWETKI

Obrane surowe krewetki smażymy na patelni z mocno rozgrzaną oliwą po 30 sekund z każdej strony. Przekładamy na talerz.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na tej samej patelni podsmażamy czosnek z posiekaną papryczką chili i połową ananasa pokrojonego w kostkę. Mieszamy.

6

PODAJEMY KREWETKI

Dodajemy przesmażone krewetki i szpinak, zostawiamy na 1 minutę. Całość mieszamy i przekładamy do miseczki.Dekorujemy ananasem pokrojonym w słupki i listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

707 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

353,5 kcal

🥑

Tłuszcz

17,1 g

🌾

Węglowodany

21,4 g

🥬

Błonnik

16,6 g

💪

Białko

16,6 g

Podobne przepisy