Zapiekane nachosy z niebieskiej kukurydzy w pajęczynie ze śmietany • przepis • składniki • przygotowanie
Jak przemienić zwyczajne halloween w Dia de los Muertos? Za pomocą pysznego dania inspirowanego smakami Meksyku! Takim są chrupiące nachosy zapieczone w sosie i serze z potwornie smaczną pajęczyną ze śmietany.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Czosnek i cebulę drobno siekamy, a następnie podsmażamy na oliwie na patelni. Następnie dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Wrzucamy przyprawy, pomidory, odcedzoną fasolę i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje.
UKŁADAMY WARSTWY
W żaroodpornym naczyniu rozkładamy nachosy z niebieskiej kukurydzy. Na wierzch nakładamy przygotowany sos mięsno-pomidorowy i posypujemy startym serem.
PIECZEMY
Naczynie wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut, by ser się roztopił.
TWORZYMY PAJĘCZYNĘ
Kwaśną śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego i rysujemy nią spiralę na wierzchu zapiekanki. Za pomocą wykałaczki przeciągamy linie od środka na zewnątrz, tworząc wzór pajęczyny.
DEKORUJEMY
Na środku dodajemy kleks śmietany i układamy plasterki jalapeño.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1743,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
435,9 kcal
Tłuszcz
20,6 g
Węglowodany
29 g
Błonnik
7,6 g
Białko
34,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Guacamole z pomidorami
Szukasz przepisu na szybki dip do nachosów? Przygotuj najlepsze guacamole według przepisu Darii!

Tacos z tuńczykiem
Kuchnia w stylu meksykańskim to m.in. znane na całym świecie tacos. U nas znajdziesz je w nowym, rybnym wydaniu.

Śniadaniowe tacos z jajecznicą
A gdyby tak zrobić tacos na śniadanie? Tak! Wystarczy dodać jajecznicę, pomidorową salsę i ser i poranek od razu robi się smakowity. Wypróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jednogarnkowy makaron z indykiem
Sycący obiad dla miłośników past w stylu włoskim: prosty jednogarnkowy makaron z indykiem. Sprawdź, jak szybko i prosto przygotujesz go dzięki temu przepisowi!

Sałatka krabowa z makaronem ryżowym
Jest szybka i pyszna, więc stworzona do tego, by podać ją na sylwestrowej imprezie! Sałatka krabowa z makaronem ryżowym to chrupiące warzywa i wyjątkowy dressing: połączenie godne wielkiego świętowania!

Ser do naleśników na 4 sposoby
Naleśniki z serem na słodko! Któż ich nie kocha? W zależności od tego, w jaki sposób przygotujemy nadzienie, naleśniki mogą przybrać postać bogatego deseru albo sycącego śniadania. Podstawą jest jednak znajomość przepisu na dobry ser. Jeśli szukasz przepisu, który na stałe zagości w Twojej kuchni, oto 3 propozycje do przetestowania. Wybierz tę, która posmakuje Ci najbardziej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chłodnik z botwiny
Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!

Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
Klasyczne pesto bazyliowe, czyli alla Genovese, to nieodłączny element kuchni włoskiej, który ceniony jest na całym świecie. Połączenie aromatycznej bazylii i z włoską oliwą z oliwek, czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem samo rozpływa się w ustach, pozostawiając na podniebieniu prawdziwie niebiański smak. Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii? Poznaj nasz sposób!

Kapusta z fasolą
Kapusta z fasolą to klasyka polskiej kuchni, która szczególnie kojarzy się z zimowymi obiadami i świętami Bożego Narodzenia. Połączenie delikatnie kwaśnej kapusty z kremową fasolą tworzy wyjątkowo sycącą i aromatyczną potrawę. Odkryj, jak krok po kroku zrobić ten przysmak!