przepis-na-kobiete.pl

Tarta z kremem chałwowym • przepis • składniki • przygotowanie

Kruche ciasto wypełnione jogurtem greckim, chałwą, miodem i pistacjami, to smak, który Cię urzeknie. Jesteś miłośnikiem chałwy? Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Tarta z kremem chałwowym

Kruche ciasto wypełnione jogurtem greckim, chałwą, miodem i pistacjami, to smak, który Cię urzeknie. Jesteś miłośnikiem chałwy? Koniecznie wypróbuj to połączenie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 80 g
jajko - 1 szt.
masło - 120 g
mąka pszenna - 240 g
sól - 1 szczypta
chałwa - 200 g
jogurt grecki - 400 g
miód - 3 łyżki
pistacje - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Za pomocą miksera mieszamy składniki: masło, mąkę, cukier i sól. Kiedy powstanie kaszka, dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto.
2.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim foremkę do tarty. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę.
3.PIECZEMY SPÓD TARTY:
Po tym czasie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
Jogurt przekładamy z sitka do rozdrabniacza. Dodajemy chałwę i wszystko miksujemy na gładki krem. Gotowy krem rozsmarowujemy na spodzie tarty. Dekorujemy pistacjami i polewamy miodem.
Tarta z kremem chałwowym

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Za pomocą miksera mieszamy składniki: masło, mąkę, cukier i sól. Kiedy powstanie kaszka, dodajemy jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto.

2

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim foremkę do tarty. Formę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę.

3

PIECZEMY SPÓD TARTY

Po tym czasie wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor. Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM

Jogurt przekładamy z sitka do rozdrabniacza. Dodajemy chałwę i wszystko miksujemy na gładki krem. Gotowy krem rozsmarowujemy na spodzie tarty. Dekorujemy pistacjami i polewamy miodem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3633 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

363,3 kcal

🥑

Tłuszcz

18,7 g

🌾

Węglowodany

35,1 g

🥬

Błonnik

10,4 g

💪

Białko

10,4 g

Podobne przepisy