Maślane ciasto z jabłkami i migdałami • przepis • składniki • przygotowanie
Puszyste ciasto z chrupiącymi karmelizowanymi migdałami, wypełnione jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
Umyte, obrane jabłka dzielimy na ćwiartki. Pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Równomiernie skrapiamy sokiem z cytryny. W razie potrzeby dosładzamy cukrem.
UCIERAMY MASŁO
Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) ucieramy na gładką masę, stopniowo dodając cukier. Suszarką lub palnikiem kuchennym lekko podgrzewamy misę tak, aby przyspieszyć łączenie składników.
DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na połowę. Tępą stroną noża wyjmujemy nasionka i przekładamy je do masła. Cały czas podgrzewając misę, po kolei dodajemy jajka o temperaturze pokojowej. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.
PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA
Formę dokładnie smarujemy płynnym masłem i równomiernie oprószamy mąką.
PRZESIEWAMY SUCHE SKŁADNIKI
Do masy przesiewamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
3/4 przygotowanego ciasta równomiernie rozsmarowujemy na dnie formy. Posypujemy jabłkami i rozkładamy w formie równomiernie pozostałą część ciasta (można pomóc sobie łopatką lub szprycą cukierniczą).
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 165°C (termoobieg) lub 175°C (bez termoobiegu).
KARMELIZUJEMY MIGDAŁY
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy syrop klonowy. Kiedy składniki mocno się podgrzeją, dodajemy migdały. Smażymy przez kilka minut do zgęstnienia karmelu i uzyskania złotego koloru orzechów.
CIASTO ZAPIEKAMY Z MIGDAŁAMI
Ciasto wyjmujemy z piekarnika. Na powierzchni od razu równomiernie rozkładamy migdały. Pieczemy 8-10 minut, zwiększając temperaturę piekarnika do 180°C. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5530,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
460,9 kcal
Tłuszcz
27,8 g
Węglowodany
48,4 g
Błonnik
6,7 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów, znane także pod nazwą pesto rosso, to młodszy kuzyn klasycznego alla Genovese o równie pysznym i wyjątkowym smaku. Słone pomidory w połączeniu z delikatnymi migdałami, oliwą z oliwek, odrobiną czosnku i intensywnym parmezanem tworzą połączenie, które zdobyło serca miłośników kuchni z całego świata. Jak zrobić dobre pesto rosso? Zrób je razem z nami!

Babka cytrynowa z majonezem – najlepszy przepis
Babka cytrynowa z majonezem to jedno z tych wyjątkowych połączeń smakowych, które wydają się nieco szalone, ale kiedy raz ich spróbujesz, trudno się od nich oderwać. To niezwykle puszyste i wilgotne ciasto z delikatnym aromatem cytryny i majonezu jest warte grzechu. Poznaj najlepszy przepis na babkę cytrynową z dodatkiem domowego majonezu!

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pączki
Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!

Sos cumberland
Sos Cumberland to wyjątkowy dodatek o intensywnie owocowym smaku, który doskonale komponuje się zarówno z mięsem, jak i serami i potrawami wegetariańskimi. Tradycyjnie przygotowuje się go na bazie czerwonej porzeczki, cytrusów, czerwonego wina, odrobiny chrzanu i aromatycznych przypraw, dzięki czemu jest pełen głębi i wyrazistości.

Tarta z burakiem
Łatwa i szybka tarta, bo z ciasta francuskiego, a do tego pyszna, bo z dodatkiem buraka i sera koziego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto poduszkowiec
Miękkie jak poduszeczka i doskonale serowe! To ciasto zachwyca jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, ale też wyglądem. Przygotuj je i wywołaj uśmiech na twarzach bliskich!

Makaron chow mein z woka
Szybki sposób na azjatyckie danie – makaron chow mein z sosem curry, polędwicą wołową i mieszanką chińskich warzyw. Wypróbuj przepis Kingi Paruzel.

Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
Jeszcze nigdy przygotowanie babki nie było tak proste i szybkie! Idealna babka w wersji wytrawnej z groszkiem i prosciutto cotto podbije Wasze stoły i serca!