Kurczak z Chorizo i serem Manchego • przepis • składniki • przygotowanie
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KURCZAK PIERSI KURCZAKA
solimy z obu stron, obsypujemy zmiażdżonym w moździerzu pieprzem oraz startą skórką z cytryny.
ODSTAWIAMY NA 15
minut, żeby przeszły aromatem.
NASTĘPNIE SMAŻYMY JE
na rozgrzanym oleju rzepakowym z dodatkiem ząbka czosnku – do momentu, aż się zarumienią (mięso powinno być surowe w środku).
USMAŻONE PIERSI WYJMUJEMY
na deskę i wykrawamy w nich kieszonki (wzdłuż).
DO KAŻDEJ Z
kieszonek wkładamy po 2 plasterki Chorizo i po 2-3 średnie listki bazylii.
SPINAMY CAŁOŚĆ WYKAŁACZKAMI,
wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy startym serem Manchego.
CAŁOŚĆ PIECZEMY W
180 stopniach C z termoobiegiem przez 10 minut.
SALSA DO CZYSTEJ
miseczki wrzucamy posiekany w kosteczkę ząbek czosnku, pomidory bez gniazd, pokrojone w drobną kosteczkę, cebulę, pokrojone w talarki oliwki i pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.
DODAJEMY 50 ML
(ok. 3 ŁYŻKI) OLIWY: z oliwek, szczyptę pieprzu i soli.
WSZYSTKO SKRAPIAMY SOKIEM
z cytryny i mieszamy.
UPIECZONE KAWAŁKI KURCZAKA
kroimy ukośnie, dzieląc każdy na 3-4 części, wykładamy na talerz razem z salsą.
PRZYSTRAJAMY KILKOMA LISTKAMI
bazylii i resztą pokruszonego pieprzu.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z młodymi ziemniakami
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2805,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
701,3 kcal
Tłuszcz
27,9 g
Węglowodany
33,9 g
Błonnik
46,2 g
Białko
46,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
Lubisz eksperymentować? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj odmieniony przepis na croquetas w stylu hiszpańskim! Z dodatkiem purée ziemniaczanego i chorizo będą idealną przekąską na każdą imprezę i nie tylko.

Mięsno-serowe empanadas z warzywami
Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.

Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
Domowy, regionalny, idealny na Wielkanoc! Barszcz biały na zakwasie z kapusty według przepisu Karola to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z homara z arbuzem
Orzeźwiająca sałatka, którą można podać podczas letniego spotkania z przyjaciółmi.

Ryż na mleku z rabarbarem
Ryż na mleku z rabarbarem i malinami to pyszne połączenie, które nada się na śniadanie lub przekąskę dla najmłodszych.

Kotleciki z tofu
Chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie i pełne warzyw: takie są kotleciki z tofu według przepisu Kingi. Przygotuj je na obiad lub na szybką przekąskę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Racuszki na kefirze z owocami
Wspomnienie dzieciństwa w udoskonalonym wydaniu. Ekstremalnie puszyste racuszki z owocami. Spróbuj i przenieś się do najlepszych smaków dzieciństwa!

Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
Koniecznie sprawdź prosty przepis na sałatkę idealną na imprezę! Wypróbuj pyszny przepis Okrasy!

Dżem z włoskich śliwek
Śliwkowa słodycz według receptury Anny Muchy. Wypróbuj przepis na pyszny dżem!