Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki deser na cieplejsze dni! Lekkie ciasto filo wypełnione kremem, dżemem i sezonowymi owocami! Pokochasz ten smak!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KOSZYCZKI Z CIASTA FILO
3 arkusze ciasta układamy równo jeden na drugim, dłuższym bokiem do dołu. Kroimy pionowo na 4 równe części. Każdy z pasków kroimy na 3 kwadratowe części.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Do garnka wlewamy 300 ml mleka i zagotowujemy. Do miski przekładamy żółtka. Dodajemy połowę cukru i ucieramy za pomocą rózgi. Po chwili dosypujemy resztę cukru – mieszamy. Dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną – dalej dokładnie mieszamy. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyciągamy nasionka i dodajemy do masy. Dolewamy 100 ml mleka i całość dokładnie mieszamy.
PIECZEMY KOSZYCZKI
Do każdego z koszyczków nakładamy ok. 2 łyżek kremu. Formę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C i pieczemy ok. 12-15 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia.
DEKORUJEMY KOSZYCZKI OWOCAMI
Wystudzone ciastka wyciągamy delikatnie z formy. Do każdego koszyczka nakładamy pół łyżeczki dżemu. Dekorujemy borówkami i malinami. Całość delikatnie oprószamy cukrem pudrem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1879,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
156,6 kcal
Tłuszcz
5,9 g
Węglowodany
21,4 g
Błonnik
4,5 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jaglanka mango lassi
Aksamitna jaglanka o smaku mango lassi, która – dzięki dodatkowi serka wiejskiego – ma w sobie ekstraporcję białka. Przygotuj to danie i ciesz się pożywnym i pysznym śniadaniem!

Wegański sos tatarski
Spróbuj sosu tatarskiego z wegańskim majonezem z kaszy jaglanej lub aquafaby!

Ciasteczka macadamia z białą czekoladą
Orzechy macadamia posłużą Ci do przygotowania przepysznych i jednocześnie cudowanie kruchych ciasteczek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
Roladki z gładzicy z delikatnym nadzieniem krabowym, w aromatycznym sosie to propozycja dla miłośników ryb i owoców morza.

Brzoskwinie pieczone w herbacie
Pyszny pomysł na słodkie pieczone brzoskwinie przesiąknięte aromatem herbaty. Doskonały dodatek do deserów i lodów!

Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fasolka z masłem pieprzowym i stekami
Pyszne steki podawane z mieszanką fasoli smażoną na maślę pieprzowym to przepis na pyszną i soczystą ucztę!

Tosty z piwnymi pieczarkami
Pyszna przekąska nie tylko dla fanów złotego trunku – chrupiące tosty z warstwą piwnych pieczarek i startym serem.

Tortilla z salami i serem – pomysł na lunchbox
Co zapakować do dziecięcego lunchboxu? Darek Gutkowski przychodzi z podpowiedzią i pokazuje, jak przygotować tortillę z salami i serem.