Cukinia marynowana słodko-kwaśna • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz ciekawego pomysłu na marynowane warzywa? Wypróbuj przepis Kingi na cukinię w słodko-kwaśnej marynacie. To jest pyszne!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY CUKINIĘ
Cukinię kroimy w plasterki o grubości 3-5 mm. Przekładamy na sitko, posypujemy solą, mieszamy i zostawiamy.
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Do rondelka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i dajemy ocet jabłkowy. Dodajemy kurkumę, liść laurowy, gorczycę i sól. Marynatę zagotowujemy, a następnie odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia.
KROIMY PAPRYCZKĘ I SZALOTKĘ
Papryczkę chili drobno siekamy, szalotkę kroimy w plastry.
WYPEŁNIAMY SŁOIKI
Odcedzamy cukinię na ręczniku papierowym i przekładamy ją do miseczki. Odsączoną cukinię wkładamy do słoików, co pewien czas przekładając ją pozostałymi składnikami (szalotką, chili i koprem).
ZALEWAMY CUKINIĘ MARYNATĄ
Czosnek siekamy w plasterki, dodajemy do słoika i całość zalewamy marynatą. Zakręcamy słoik, a kiedy wystygnie, wstawiamy go na 24 godziny do lodówki. Po tym czasie cukinia będzie gotowa do spożycia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
678,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
339,2 kcal
Tłuszcz
2,9 g
Węglowodany
73,7 g
Błonnik
6,2 g
Białko
6,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Andaluzyjska kanapka serranito
Coś wyjątkowego dla wielbicieli kanapek na ciepło! Serranito z dwoma rodzajami kiełbasy w stylu hiszpańskim świetnie sprawdzi się jako lunch lub potrawa na imprezę w gronie znajomych!

Tort bezowy ze śliwkami i malinami
Dla fanów bezy i owoców Paweł przygotował pyszny, warstwowy tort. Dla takich słodkości zawsze znajdzie się okazja! Spróbujesz?

Wieprzowe szaszłyki z surówką indyjską
Pikantne i soczyste szaszłyki z mielonego mięsa doskonale skomponują się z indyjską surówką z białej kapusty.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.

Keks
Klasyczny, aromatyczny keks z rumową nutą, słodkim lukrem i bogactwem suszonych owoców. Idealny na święta i rodzinne spotkania!

Bułeczki cynamonowe z kubka
Goście zapowiedzieli się w ostatniej chwili? Czas więc na prawdziwą, cynamonową ucztę! Wystarczy tylko rozwałkować, posypać, zwinąć i wstawić do mikrofalówki! Smaczniej i szybciej się nie da!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z grillowanych owoców
Szukasz przepisu na lekki i pyszny deser, w sam raz na lato? Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na sałatkę z grillowanych owoców!

Wiosenny dip rzodkiewkowy z chrupiącymi warzywami
Chrupiące warzywa pokrojone w słupki z kremowym dipem twarogowym to idealna przekąska na wiosenne spotkania! Proste, pyszne i pełne koloru!

Zapiekanka wegańska ratatouille
Kolorowa i pyszna zapiekanka ratatouille udowadnia, że przepisy wegańskie nie są nudne. Spróbuj!