przepis-na-kobiete.pl

Chili sin carne con tofu • przepis • składniki • przygotowanie

Chili sin carne, czyli w przypadku przepisu Kingi chili con tofu, to przepyszny gulasz inspirowany kuchnią z pogranicza Meksyku i amerykańskiego stanu Teksas. To niezwykle proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe pełne pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy.

Chili sin carne con tofu

Chili sin carne, czyli w przypadku przepisu Kingi chili con tofu, to przepyszny gulasz inspirowany kuchnią z pogranicza Meksyku i amerykańskiego stanu Teksas. To niezwykle proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe pełne pomidorów, czerwonej fasoli i kukurydzy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
syrop klonowy - 1 łyżka
ocet winny, czerwony - 2 łyżki
seler naciowy - 2 łodygi
czosnek główka - 2 ząbki
pomidory z puszki - 400 g
fasola czerwona z puszki - 255 g
kukurydza konserwowa - 285 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 1 szt.
olej rzepakowy - 2 łyżki
sól -
czekolada gorzka >70% kakao - 18 g
liść laurowy - 3 szt.
oregano suszone - 2 łyżeczki
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 łyżeczka
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
kumin - 0,5 łyżeczki
tofu, wędzone - 180 g
kolendra świeża - 2 liście
nachos - 120 g
awokado - 0,5 szt.
śmietana kwaśna - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TOFU:
Tofu mocno odsączamy, używając ręcznika kuchennego. Następnie przekładamy je do miski i dokładnie rozdrabniamy widelcem, aby przypominało strukturą mielone mięso. Tak przygotowane tofu przekładamy na patelnię i smażymy kilka minut, aż nabierze złotego koloru. Gotowe tofu przekładamy do miski.
2.PODSMAŻAMY CEBULĘ Z PRZYPRAWAMI:
Cebulkę kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy cebulkę, aż się zeszkli. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy i dodajemy do podsmażonej cebulki. Następnie na patelnię dajemy syrop klonowy, ocet winny i przyprawy oprócz liści laurowych. Całość jeszcze chwilę smażymy.
3.DUSIMY WARZYWA I TOFU W SOSIE:
Seler naciowy siekamy na mniejsze kawałki. Do przesmażonych przypraw dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory w zalewie. Do tak przygotowanego sosu dodajemy liście laurowe, przesmażone tofu i seler. Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy przez ok. 25 minut na małym ogniu.
4.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Do sosu dodajemy kukurydzę, czekoladę i odcedzoną fasolę. Tak przygotowany sos dusimy przez ok. 10 minut.
5.PODAJEMY CHILI:
Awokado kroimy w plasterki. Kolendrę delikatnie siekamy.
Chili sin carne con tofu

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TOFU

Tofu mocno odsączamy, używając ręcznika kuchennego. Następnie przekładamy je do miski i dokładnie rozdrabniamy widelcem, aby przypominało strukturą mielone mięso. Tak przygotowane tofu przekładamy na patelnię i smażymy kilka minut, aż nabierze złotego koloru. Gotowe tofu przekładamy do miski.

2

PODSMAŻAMY CEBULĘ Z PRZYPRAWAMI

Cebulkę kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy cebulkę, aż się zeszkli. Papryczkę chili i czosnek drobno siekamy i dodajemy do podsmażonej cebulki. Następnie na patelnię dajemy syrop klonowy, ocet winny i przyprawy oprócz liści laurowych. Całość jeszcze chwilę smażymy.

3

DUSIMY WARZYWA I TOFU W SOSIE

Seler naciowy siekamy na mniejsze kawałki. Do przesmażonych przypraw dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory w zalewie. Do tak przygotowanego sosu dodajemy liście laurowe, przesmażone tofu i seler. Całość dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy przez ok. 25 minut na małym ogniu.

4

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Do sosu dodajemy kukurydzę, czekoladę i odcedzoną fasolę. Tak przygotowany sos dusimy przez ok. 10 minut.

5

PODAJEMY CHILI

Awokado kroimy w plasterki. Kolendrę delikatnie siekamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1944,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

486,2 kcal

🥑

Tłuszcz

21,5 g

🌾

Węglowodany

59,3 g

🥬

Błonnik

11,9 g

💪

Białko

17 g

Podobne przepisy