Bruschetty z mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 180°C.
PRZYGOTOWANIE POMIDORKI KROIMY
w ósemki, mozzarellę w kostkę.
CZOSNEK DROBNO
siekamy.
OLIWKI KROIMY NA
plasterki.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI MIESZAMY
w miseczce z oliwą, solą, pieprzem, octem, ziołami i nakładamy na kromki chleba.
POSYPUJEMY POKROJONYMI W
plasterki oliwkami.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
nagrzanego do temp.
180°C I PIECZEMY
do momentu, aż ser się roztopi, a skórka chleba zarumieni.
JAK PODAWAĆ PRZYBIERAMY
listkami bazylii .
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1249,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
312,4 kcal
Tłuszcz
12,2 g
Węglowodany
37,8 g
Błonnik
12,3 g
Białko
12,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii?
Klasyczne pesto bazyliowe, czyli alla Genovese, to nieodłączny element kuchni włoskiej, który ceniony jest na całym świecie. Połączenie aromatycznej bazylii i z włoską oliwą z oliwek, czosnkiem, orzeszkami piniowymi i parmezanem samo rozpływa się w ustach, pozostawiając na podniebieniu prawdziwie niebiański smak. Jak zrobić klasyczne pesto z bazylii? Poznaj nasz sposób!

Przepis na włoską babkę Panettone
Wyjątkowa babka inspirowana kuchnią włoską, która potrzebuje wielu godzin, aby wyrosnąć, a następnie wystygnąć. Spróbuj przygotować ten niezwykle puszysty przysmak pełen bakalii!

Papiloty z dorsza
Przygotuj dorsza w papilotach - z koprem włoskim, marchewką, kalafiorem. Pyszny sposób na rybę Darka Kuźniaka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Saltimbocca z dorsza na polencie z cukinią
Saltimbocca to danie, które możesz przygotować również z rybą. Do tego pyszne dodatki w postaci aksamitnej polenty i chrupiącej cukinii.

Makówki śląskie
Słodkie i aromatyczne danie na bazie mielonego maku. Wyjątkowy przysmak goszczący nie tylko na śląskich stołach.

Sorbet z mango, bananów i limonek
Szukasz pomysłu na domowe lody z owoców? Wypróbuj przepis Darii na orzeźwiający sorbet z mango, bananów i soku z limonek!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z kozim serem
Sałatka z marynowanymi w miodzie orzechami, chrupiącym miksem sałat i serem kozim – łatwy przepis na udaną sałatkę!

Podlaskie całuski z jabłkami
Całusy można nie tylko dawać, ale też zjadać! Nie wierzycie? Przygotujcie koniecznie te kruche ciasteczka z jabłkiem. Idealnie będą się komponować z popołudniową kawą!

Burgery z tofu
Wegański burger z tofu według Karola Okrasy? Musisz tego spróbować!