Pomysły na potrawy piknikowe do koszyka lub plecaka to świetny sposób na udane spotkanie ze znajomymi na łonie natury. W artykule znajdziesz wskazówki, jakie produkty spożywcze warto spakować, aby przetrwały transport i były wygodne do zjedzenia podczas pikniku. Podpowiadamy, jak przygotować i zapakować jedzenie oraz napoje, by bezpiecznie przewieźć je na miejsce pikniku. Znajdziesz też pomysły na pyszne dania i przekąski piknikowe, które zachwycą Twoich gości.
Co zabrać na udany piknik
Organizując piknik, warto pamiętać o kilku podstawowych rzeczach. Przede wszystkim konieczny będzie koc piknikowy - najlepiej taki z spodnią warstwą z tworzywa, która zabezpieczy przed wilgocią. Może być też zwykły koc lub karimata. Dobrze mieć też kosz piknikowy z talerzami, sztućcami i kubeczkami. Jeśli nie masz gotowego zestawu, sam możesz dobrać odpowiednie akcesoria.
W koszu warto mieć: zakręcane butelki lub termos na napoje, metalowe talerzyki i kubki wielokrotnego użytku, sztućce oraz ściereczki kuchenne, które posłużą jako podkładki. To podstawowe wyposażenie do spożywania posiłków.
Przydatne gadżety
Oprócz podstawowych rzeczy, warto spakować też dodatkowe gadżety jak wykałaczki do nabijania owoców czy pojemniczki na już pokrojone owoce i warzywa. Będą też potrzebne chusteczki nawilżane do czyszczenia rąk.
Aby utrzymać odpowiednią temperaturę napojów, przyda się termos lub butelki z lodem. Do rozpalenia ogniska w wyznaczonym miejscu konieczne będą zapałki i ewentualnie podpałka.
Jakie produkty spożywcze spakować
Wybierając jedzenie na piknik, warto pamiętać przede wszystkim o tym, by produkty nadawały się do transportu i spożycia na świeżym powietrzu. Powinny więc być zapakowane w sposób umożliwiający ich przewożenie bez obaw o wylanie soków czy rozsypanie.
Owoce i warzywa
Świetnym pomysłem będą owoce pokrojone w kostkę i schowane do pojemników - np. arbuz, truskawki, maliny czy brzoskwinie. Winogrona też sprawdzą się idealnie. Warzywa można pokroić w słupki - marchew, papryka, seler naciowy. Pasują do hummusu.
Kanapki i przekąski
Kanapki najlepiej przygotować na miejscu pikniku, zabierając składniki osobno: pieczywo, pasty, sery i wędliny, aby uniknąć zmiękczenia lub wyschnięcia. Dobrze sprawdzą się kiełbaski z ogniska oraz muffiny, pączki i wypieki, które zabierzemy w oddzielnych pojemniczkach.
Czytaj więcej: Niesamowite korzyści zdrowotne! 6 domowych przepisów na kiszonki
Pomysły na piknikowe przekąski
Przekąski piknikowe powinny być sycące, łatwe do zjedzenia rękami, a przy tym smaczne i atrakcyjnie zapakowane. Warto postawić na produkty, które nie wymagają dodatkowych przyborów i talerzy.
Najważniejsze to, aby przekąski były smaczne i łatwe do zjedzenia bez użycia sztućców i talerzyków - to ułatwi piknikowanie i pozwoli skupić się na rozmowach w plenerze.
Świetnie sprawdzą się na przykład:
- Owocowe szaszłyki z melonów, truskawek czy brzoskwiń
- Pokrojone w kostkę owoce w zalewie octowej
- Chipsy warzywne lub owocowe
- Orzechy i pestki
- Koktajle mleczno-owocowe w butelkach
Te przekąski są syte, zdrowe i nie wymagają żadnych dodatkowych sztućców czy talerzy. Stanowią więc idealny piknikowy prowiant.
Pomysł na słodkie przekąski
Na zakończenie pikniku można zjeść coś słodkiego. Tu również postawmy na łatwe w transporcie i jedzeniu opcje:
Babeczki owocowe lub czekoladowe | Nie kruszą się i nie brudzą |
Owocowe galaretki | Wygodne w jedzeniu bez talerzy i łyżeczek |
Owoce w czekoladzie | Smaczny, nieskomplikowany deser |
Przepisy na pyszne dania piknikowe
Chcąc zabrać na piknik sycący, ciepły posiłek, warto sięgnąć po sprawdzone przepisy, które dadzą gwarancję pysznego i sytego dania. Oto kilka pomysłów:
Karkówka w bajglu
Mięso z ostrego rożna w połączeniu z chrupiącą bułką to strzał w dziesiątkę! Wystarczy upiec wcześniej karkówkę, przygotować majonez lub sos i bułki, a na miejscu skomponować z tego sycące dania.
Zapiekanki w cieście filo
Pyszne, chrupiące zapiekanki ze składnikami według uznania można przygotować z wykorzystaniem ciasta filo. Upieczone i zapakowane w folię aluminiową dotrą na miejsce w całości.
Sałatka z kurczakiem i warzywami
Sycąca sałatka z gotowanym kurczakiem, warzywami i dressingiem to świetna alternatywa dla kanapek. Można ją przyrządzić dzień wcześniej.
Jak przygotować i zapakować jedzenie
Aby posiłki i przekąski bezpiecznie dotarły na miejsce pikniku, trzeba odpowiednio je spakować. Najważniejsza jest szczelność pojemników, by nic się nie wylało i nie rozsypało.
Mięso i wypieki można zawinąć w folię aluminiową, dzięki czemu zachowają świeżość. Sałatki i pasty warto umieścić w szczelnych plastikowych lub szklanych pojemniczkach (te drugie są cięższe). Owoce i warzywa sprawdzą się w specjalnych pudełkach z przegródkami.
Napoje najlepiej przetransportować w termosach lub butelkach z dobrze dokręconymi korkami. Warto oznaczyć pojemniki, aby nic nie pomieszać.
Jak bezpiecznie transportować jedzenie
Aby uniknąć rozlania soków czy wysypania jedzenia, pojemniki muszą być dobrze zamknięte i ułożone stabilnie w koszu lub torbie piknikowej. Między produktami można włożyć papierowy ręcznik kuchenny, by amortyzować wstrząsy w trakcie transportu.
Transportując posiłki na dalszą odległość lub w upalne dni, warto skorzystać z transportowych toreb termicznych lub przenośnych lodówek. Utrzymają odpowiednią temperaturę artykułów.
Podsumowanie
Organizując piknik, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim należy odpowiednio dobrać produkty, które dadzą się łatwo spakować i transportować oraz będą smaczne i sycące. Artykuł zawiera wiele cennych wskazówek - jakie przekąski, potrawy i napoje warto zabrać ze sobą. Podpowiadamy też, jak je zapakować, by bezpiecznie przewieźć. Znajdziesz tu sprawdzone przepisy oraz pomysły na smaczne dania i kanapki piknikowe.
Dzięki naszym praktycznym poradom przygotowanie jedzenia na udany piknik stanie się proste. Wystarczy sięgnąć po prezentowane w artykule rozwiązania, aby cieszyć się smacznym i bezproblemowym posiłkiem na łonie natury z przyjaciółmi.